BOTA ŠARE Kamenice

S ponosom nudimo Ostreu edulis; najukusniju kamenicu na svijetu

Još od davne antike u podmorju malostonskog zaljeva uzgajale su se kamenice i jele u čast Afrodite, boginje ljepote rođene iz školjke.

Povijesne legende govore o naklonosti rimskih vladara tim bisernicama, posebno ističući pohode cara Tiberija po Maloj Aziji, kamo su mu iz Malostonskog zaljeva slali kamenice položene u sanduke sa suhom travom koja ih je danima održavala svježim. Obzirom na činjenicu da su kamenice u svoje rezidencije naručivali vladari od cara Franje Josipa nadalje, nedvojbeno je da posjeduju izuzetnu kvalitetu i afrodizijačka svojstva.

U 14. stoljeću Dubrovačka je Republika žiteljima Malog Stona izdavala posebne koncesije, sve upisane u podvodne katastre zvane Codici di Stagno (Stonski kodeksi) na kojima je jasno ucrtan dio podmorja kojeg je koncesionar uživao. Bio je to jedinstvan dokument, prvi takve vrste u to doba. Nutricionisti koji su kušali kamenice Malostonskog zaljeva, davaju im prednost pred onima iz drugih mora, te za njih imaju samo riječi hvale i ocjenu – najukusnije na svijetu!

Čisto more puno soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo nad kojim se premještaju guste naplavine plankton, u ovom je malom zaljevu napravilo idealno stanište za kamenice.

Na dubinama do desetak metara, priljubljene uz oštri brid stijene, cijelog će se svog kratkog života u toj bočatoj vodi hraniti planktonima.

U danima ranog proljeća, oko blagdana Svetog Josipa (19. ožujka), mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti. Nakon što oštrim nožem razdvojite ljušturu ove kamenice, sadržaj joda, selena, cinka i kroma, jednostavno će iznova pobuditi sva vaša čula.

Meso kamenice je jako hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina A, B1, B2, C, D, E, EP, a 15 g mesa kamenice ima istu količinu vitamina C kao i 3 g limunovog soka.

Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije a upravo kamenice su jedne od rijetkih delicija koje su i najukusnije sirove, uz dodatak par kapi limunovog soka. Također su priređuju juhe od kamenica, pohane kamenice, zapečene kamenice, pržene ili pečene na razne načine.

Da bi doživljaj bio potpun kušajte kamenice uz dalmatinsku pjesmu i kapljicu dobrog vina!

JEDINSTVENA PONUDA IZLETA ZA INDIVIDULACE I GRUPE:
NEZABORAVNI "OYSTER EXPERIENCE"
U MALOM MORU – MALOSTONSKI ZALJEV

Doživite sve čari jednodnevnog izleta u Malostonski zaljev.

Nudimo jednodnevne izlete u Malostonski zaljev gdje naša obitelj već generacijama uzgaja kamenice, a od 1980. godine vodi i restoran Bota Šare u mjestu Mali Ston.

Ploveći brodicom uživajte u netaknutim prirodnim ljepotama zaštićenog eko sustava Malostonskog zaljeva, suncu i moru u kojima se "kupa" mnoštvo malih otočića.

Cijeli doživljaj ima svoj edukativni karakter budući da s gostima rado dijelimo znanje i iskustvo o samom procesu uzgoja kamenica.

Naučite vaditi kamenice i otvarati ih usred uzgajališta, saznajte kako loviti ribu tradicionalnim načinom "na sviću", povlačiti mreže, peći ribu na gradelama i uživajte kušajući ju.

Za one koji žele više:
Kad sunce padne slijedi vrhunac doživljaja "Oyster Party"; zabava do zore na privatnom otočiću Banje uz školjke, ribu, vino i nezaobilaznu glazbu uživo.

Kontaktirajte nas za više detalja ili rezervacije:

Pero Šare

E. sales2@bota-sare.hr
M: +385 (0)91 1754 484
T: +385 (0)20 324 034

 

oysters FOTOGALERy

 

Dubrovnik - Mali Ston Ston Bota Sare Bota Mali Ston restaurant
  oysters mali ston